Saturday, March 17, 2018

Pengalaman Uji Bakat Suara Upin & Ipin



Dapat lah jugak merasa temankan anak-anak untuk pergi ujibakat suara Upin & Ipin. Selama ni tengok kat TV je Upin & Ipin... lepas tu budak-budak ni bukak youtube tengok siapa pemilik suara kartun yang terkenal ni... hehe.. Sebagai ibu bapa... kita lebih tahu dan kenal tahap mana kemampuan anak kita dalam apa jua perkara... tapi yang penting pengalaman tu mahal.. betul tak?!

Nampak iklan kat FB berkenaan ujibakat suara ni... macam best je... kena try ni... why not? Tapi syaratnya ialah umur 7 hingga 9 tahun sahaja... nampaknya Hannah sorang je yang boleh. Tarikh ujibakat 25 Februari 2018... tapi skrip untuk peserta berlatih release di FB pada 24 Februari 2018 lebih kurang 10 malam... bagus jugak macam ni... takdelah semua peserta beriya praktis

Gigih jugak awal pagi gerak dari Cheras ke Shah Alam... jauh perjalanan luas pengalaman katanya.... hehe... Sampai di pejabat Les Copaque, kami terus breakfast di kedai berhampiran... Eksaited ler budak-budak nampak bangunan Upin & Ipin depan mata

Bergambar kenangan di hadapan bangunan Les Copaque Production Sdn Bhd

Lepas breakfast pergi ke tempat pendaftaran... antara yang terawal jugak sampai sebab dapat no 14 dan 15. Nak cuba daftarkan kakak jugak walaupun terlebih umur... dengan alasan kakak lahir bulan Disember... namun apakan daya... misi tak berjaya... macam sedih je kakak tapi dia ok...

Hannah konpem lepas sebab umurnya 8 tahun... Hasya pulak umur 6 tahun... cuba daftarkan dia tapi tak boleh... kakak bahagian pendaftaran cakap budak-budak kena pandai baca... dia tanya Hasya... adik pandai baca??? Terus Hasya angguk kepala dengan sebanyak-banyaknya... haha... Akhirnya berjaya daftarkan Hasya...

Hannah dan Hasya bersiap sedia untuk diujibakat
Ramai orang kat ruang menunggu... peserta yang dah nak sampai nombor gilirannya akan duduk di tempat yang disediakan... Kat dinding pun ada tampal skrip ayat...kalau ada orang yang masih nak berlatih. Boleh nampak lah ada parent yang terlalu bersungguh-sungguh latih anak mereka untuk berjaya ujibakat ni dan ada yang biasa-biasa je... dapat Alhamdulillah... tak dapat its ok dan move on... hehe...




Sambil menunggu sempat jugak borak dengan sorang brader yang dah kerja dengan Les Copaque selama 12 tahun... Ujibakat suara sebelum ni dia kata 3-4 tahun yang lepas... masa tu tak buat had umur... dari pagi sampai malam baru habis ujibakat. Tahun ni buat had umur... barulah tak ramai sangat orang.... dalam pukul 3 petang boleh habis dia kata..

Hanya 2 orang je boleh masuk ke dalam untuk tengok anak ujibakat sebab ruang agak kecil. Gilir-gilir masuk tengok Hannah dan Hasya beraksi. Hmmm.... keras dan kaku pulak diorang bila kena suruh buat suara watak-watak... Adoyaiii... takpelah bukan rezeki korang kat sini anak-anak... Selesai ujibakat suara diorang cakap peserta yang berjaya akan dihubungi melalui telefon... hehe




Terus bergerak ke sekolah si abang di Cheras sebab ada mesyuarat Agong PIBG... Dalam kereta tak sudah sudah diorang ni tak puas hati... ingatkan tak puas hati sebab apa, rupa-rupanya ada budak perempuan Cina yang dah besar... mungkin umur 12 atau 13 tahun... datang ujibakat untuk buat suara Mei Mei... cuba untuk justifikasikan konsep "general rule" dan "exception"... ialah mungkin tak ramai boleh buat suara Mei Mei... dan maybe jugak diorang ni jemputan khas... tetapi tetap tak berjaya untuk yakinkan diorang... haha... budak-budak kan?

Oh ye... kepada yang berjaya pada ujibakat suara ni tahniah ye kami semua ucapkan! Jumpa lagi kita untuk bercerita pengalaman yang lain....




No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...