Friday, March 30, 2018

Meal Shakes - Makanan Lazat Di Mana-Mana Sahaja



Minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja *



Keistimewaan Shaklee

Sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.

Kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan

#11001 | 544 gram | 16 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk minuman yang berkrim, rendah lemak dan berkhasiat, campurkan 1/4 cawan (34g) serbuk dengan 1 cawan (237ml) air sejuk atau susu rendah lemak.

Untuk minuman yang lebih pekat dan berbuih, campur 1/3 cawan (45g) serbuk dengan 1 cawan (237ml) susu penuh dan beberapa ketul kiub ais di dalam pengisar.

Kandungan nutrisi dalam Meal Shakes Shaklee


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit


Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Saturday, March 17, 2018

Pengalaman Uji Bakat Suara Upin & Ipin



Dapat lah jugak merasa temankan anak-anak untuk pergi ujibakat suara Upin & Ipin. Selama ni tengok kat TV je Upin & Ipin... lepas tu budak-budak ni bukak youtube tengok siapa pemilik suara kartun yang terkenal ni... hehe.. Sebagai ibu bapa... kita lebih tahu dan kenal tahap mana kemampuan anak kita dalam apa jua perkara... tapi yang penting pengalaman tu mahal.. betul tak?!

Nampak iklan kat FB berkenaan ujibakat suara ni... macam best je... kena try ni... why not? Tapi syaratnya ialah umur 7 hingga 9 tahun sahaja... nampaknya Hannah sorang je yang boleh. Tarikh ujibakat 25 Februari 2018... tapi skrip untuk peserta berlatih release di FB pada 24 Februari 2018 lebih kurang 10 malam... bagus jugak macam ni... takdelah semua peserta beriya praktis

Gigih jugak awal pagi gerak dari Cheras ke Shah Alam... jauh perjalanan luas pengalaman katanya.... hehe... Sampai di pejabat Les Copaque, kami terus breakfast di kedai berhampiran... Eksaited ler budak-budak nampak bangunan Upin & Ipin depan mata

Bergambar kenangan di hadapan bangunan Les Copaque Production Sdn Bhd

Lepas breakfast pergi ke tempat pendaftaran... antara yang terawal jugak sampai sebab dapat no 14 dan 15. Nak cuba daftarkan kakak jugak walaupun terlebih umur... dengan alasan kakak lahir bulan Disember... namun apakan daya... misi tak berjaya... macam sedih je kakak tapi dia ok...

Hannah konpem lepas sebab umurnya 8 tahun... Hasya pulak umur 6 tahun... cuba daftarkan dia tapi tak boleh... kakak bahagian pendaftaran cakap budak-budak kena pandai baca... dia tanya Hasya... adik pandai baca??? Terus Hasya angguk kepala dengan sebanyak-banyaknya... haha... Akhirnya berjaya daftarkan Hasya...

Hannah dan Hasya bersiap sedia untuk diujibakat
Ramai orang kat ruang menunggu... peserta yang dah nak sampai nombor gilirannya akan duduk di tempat yang disediakan... Kat dinding pun ada tampal skrip ayat...kalau ada orang yang masih nak berlatih. Boleh nampak lah ada parent yang terlalu bersungguh-sungguh latih anak mereka untuk berjaya ujibakat ni dan ada yang biasa-biasa je... dapat Alhamdulillah... tak dapat its ok dan move on... hehe...




Sambil menunggu sempat jugak borak dengan sorang brader yang dah kerja dengan Les Copaque selama 12 tahun... Ujibakat suara sebelum ni dia kata 3-4 tahun yang lepas... masa tu tak buat had umur... dari pagi sampai malam baru habis ujibakat. Tahun ni buat had umur... barulah tak ramai sangat orang.... dalam pukul 3 petang boleh habis dia kata..

Hanya 2 orang je boleh masuk ke dalam untuk tengok anak ujibakat sebab ruang agak kecil. Gilir-gilir masuk tengok Hannah dan Hasya beraksi. Hmmm.... keras dan kaku pulak diorang bila kena suruh buat suara watak-watak... Adoyaiii... takpelah bukan rezeki korang kat sini anak-anak... Selesai ujibakat suara diorang cakap peserta yang berjaya akan dihubungi melalui telefon... hehe




Terus bergerak ke sekolah si abang di Cheras sebab ada mesyuarat Agong PIBG... Dalam kereta tak sudah sudah diorang ni tak puas hati... ingatkan tak puas hati sebab apa, rupa-rupanya ada budak perempuan Cina yang dah besar... mungkin umur 12 atau 13 tahun... datang ujibakat untuk buat suara Mei Mei... cuba untuk justifikasikan konsep "general rule" dan "exception"... ialah mungkin tak ramai boleh buat suara Mei Mei... dan maybe jugak diorang ni jemputan khas... tetapi tetap tak berjaya untuk yakinkan diorang... haha... budak-budak kan?

Oh ye... kepada yang berjaya pada ujibakat suara ni tahniah ye kami semua ucapkan! Jumpa lagi kita untuk bercerita pengalaman yang lain....




Monday, March 5, 2018

Vita-Lea For Children - Multivitamin Kanak-Kanak Yang Enak



Kesihatan Kanak-Kanak - serlahkan potensi si manja anda

Apapun si manja lakukan, yakinlah bahawa Shaklee menyediakan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh si manja anda untuk membesar



Si manja anda yang sedang membesar memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi untuk kesihatan dan tumbesaran optimum mereka tetapi kebanyakan kanak-kanak sangat memilih makanan. Usah risau, Vita-lea for Children dicipta khas dengan mikronutrien berspektrum luas untuk memenuhi keperluan nutrisi si manja anda *

Keistimewaan Shaklee

Vita-Lea for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif

Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat

Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semulajadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi

Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja

MAL13115143NC
#11005 | 60 tablet | 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk kanak-kanak 4 hingga 12 tahun. Ambil 2 tablet sekali sehari selepas makan

Kandungan nutrisi dalam Vita-Lea For Children

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen.

KKLIU 0589/2017

Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Monday, February 26, 2018

OsteMatrix - Hargai Tulang Anda Dengan Nutrien Pembina Tulang



Kesihatan Tulang

Tulang yang kuat untuk tubuh yang kuat. Bina dan pastikan tulang anda kuat dengan nutrien pembina tulang untuk memastikan ia kekal sihat sepanjang masa

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh anda, kerana itulah amat penting untuk anda memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh anda membina tulang baharu dengan pantas, tetapi apabila umur anda meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina. Hakikat inilah menjadikannya penting untuk anda membekalkan tulang anda dengan nutrien pembina tulang yang berkualiti *


Anda memerlukan lebih daripada kalsium untuk tulang yang kuat

Kalsium : bahan asas untuk membina tulang
Magnesium : membantu menghantar kalsium kepada tulang
Boron : Membantu metabolisme tulang
Vitamin D : Merangsang penyerapan kalsium
Kuprum, Zink dan Mangan : Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang


Keistimewaan Shaklee

Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan



Pengambilan hanya 2 kaplet OsteMatrix menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12 jam. Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat

MAL07081510XC
#10128 | 120 kaplet | 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja. Ambil 4 kaplet sekali sehari selepas makan


Kandungan nutrisi dalam OsteMatrix

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen

KKLIU 0604/2017

Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Tuesday, February 13, 2018

Pengalaman Anak Masuk Asrama Sekolah Menengah - SMISTA Cheras



Begitulah sekarang... nak masuk beberapa sekolah asrama terpilih kena interview dulu... Setahun sebelum ni nampak status kawan-kawan yang ada anak masuk Form 1... bawa anak mereka interview ke sana sini untuk masuk sekolah asrama... So minda dah prepare nak hadapi perkara begini... hehe....

Pengalaman yang nak diceritakan ni ialah temankan anak interview di SMISTA Cheras sampai daftar masuk asrama... Walaupun lebih 2 bulan berlalu... tapi masih segar dalam ingatan... eceh... Lokasi sekolah ni di belakang Masjid Saidina Usman bin Affan, Bandar Tun Razak. SMISTA ni maksudnya Sekolah Menengah Integrasi Sains Tahfiz Al-Quran. SMISTA ni adalah milik MAIWP (Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan) mula beroperasi pada tahun 2011 dan sejak 2014 telah diletakkan di bawah KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia)



Tahun lepas result UPSR keluar pada minggu ke-3 bulan November, masa ni permohonan kemasukan secara online di maiwp.gov.my dah dibuka untuk seminggu. Apa yang best kat sini ialah prosesnya pantas... hanya mengambil masa beberapa hari selepas permohonan ditutup pada 28/11/2017, senarai layak temuduga dapat tahu pada 1/12/2017, hari temuduga pada 3/12/2017, dapat tahu layak masuk pada 18/12/2017... dan kemudiannya dah boleh ambil surat tawaran masuk sekolah di pejabat...


Sumber : MAIWP

Syarat Permohonan Masuk

1. Keutamaan kepada anak-anak Wilayah Persekutuan dan 10% dibuka kepada anak-anak kelahiran negeri lain

2. Keputusan UPSR/UPSRA/PSRA yang cemerlang. Kelonggaran syarat untuk anak asnaf

3. Ada basic tilawah dan hafazan

4. Aktif dalam ko-kurikulum

Tambahan : Pastikan anak-anak yang berminat belajar di sini bukannya atas kehendak parents... sebab anak-anak yang akan menghafaz al-Quran

Baca : KAMIL Peringkat Zon Langat 2016

Baca : KAMIL Peringkat Daerah Hulu Langat 2016


Antara tips yang kita kena sedia masa ni ialah nak mencari orang yang akan sahkan dokumen dan sijil... Sebaik-baiknya guru besar sekolah atau guru penolong kanan... Bila tak kena masanya, mungkin diorang akan pergi bercuti dengan keluarga masing-masing... Alternatif lain ialah kena sahkan dokumen dengan Ketua Kampung atau Nazir Masjid

Selesai semua urusan pendaftaran online... Alhamdulillah pada 1/12/2017 dapat tahu yang Adam layak dipanggil untuk temuduga. Daripada 1000+ yang memohon hanya 500 orang dipanggil temuduga... dan 90 orang sahaja akan diterima masuk ke SMISTA Cheras

Interview ditetapkan pada hari Ahad 3/12/2017 iaitu sehari sebelum interview di MRSM Ulul Albab, Sg Besar. Selain sekolah SAM10 (disebut SAMTEN iaitu Sekolah Agama Menengah Batu 10 Cheras) memang mohon masuk ke 2 sekolah ni je... tak larat nak pening mohon banyak sekolah... hehe... Lagipun SBP (Sekolah Berasrama Penuh) memang tak layak mohon sebab Adam sekolah rendah jenis persendirian dan bukan bawah Kementerian

Adam diletakkan dalam sesi interview pertama iaitu pukul 8.00 pagi... dan sebahagian pelajar lain pula ialah pada sesi interview kedua iaitu pukul 11.00 pagi. Awal pagi dah bertolak dari rumah... tak jauh pun cuma 20 minit perjalanan je... hehe... Lepas parking di masjid terus hantar Adam untuk beratur tunggu giliran interview. Sambil tu beli sikit sarapan yang dijual oleh penjaja di sekolah untuk alas perut kami semua

Tips Temuduga

1. Sediakan semua sijil original yang berkaitan. Susun elok-elok dalam fail. Bawa al-Quran. Pastikan anak pakai baju dengan kemas

2. Datang awal supaya anak boleh menjalani temuduga dengan tenang

3. Ujian menulis perkataan Bahasa Melayu ke Jawi

4. Ujian hafazan. Anak akan diberikan 1 muka surat ayat al-Quran untuk dihafal dalam tempoh 30 minit. Sebaik-baiknya hafal dalam 7-8 ayat

5. Panel penemuduga akan bertanya soalah berkaitan tajwid... sekiranya pandai mengaji dengan tajwid yang betul, dan bacaan yang merdu adalah satu bonus

6. Sesi interview yang santai, minta izin duduk, tunjuk kesungguhan untuk belajar di SMISTA

7. Doa dan tawakal

Sementara tunggu Adam selesai interview kami semua iktikaf di masjid... dan begitu juga dengan ibu bapa dan ahli keluarga yang lain. Lebih kurang pukul 10.30 pagi, selesai sudah Adam punya proses interview dan kami terus pulang ke rumah sebelum bersiap-siap untuk ke Tg Karang pulak

Baca : Pengalaman Bercuti Di Tg Karang, Selangor

Sejurus selepas selesai interview

Antara nama-nama besar yang datang interview masa ni ialah Juara Qari Junior 2017, adik Mohd Haikal Firdaus dan juga Naib Juara Qari Junior 2016, adik Sofea Humairah

Adik Haikal Firdaus
Adik Sofea Humairah

2 minggu berlalu dan keputusan kemasukan ke SMISTA pun telah diumumkan.. Alhamdulillah Adam  termasuk di kalangan 90 orang yang berjaya masuk ke SMISTA. Keesokan harinya kami ke sekolah untuk ambil surat tawaran masuk sekolah di pejabat. Pelajar baru dikehendaki daftar masuk ke sekolah dan asrama pada 31/12/2017.

Adam ambil surat tawaran masuk sekolah

Tak sampai 2 minggu masa yang ada... masa ni lah macam-macam persiapan dibuat khususnya mencari dan membeli keperluan dan kelengkapan masuk asrama. Dari segi mental.. Insya Allah... Adam dah ready sebab dari kecil lagi anak-anak dah dibiasakan dengan hidup berdikari dan belajar buat kerja-kerja dalam rumah sedikit demi sedikit... Kami pun pernah hantar anak-anak ke program yang bermalam walaupun diorang masih kecil

Baca : Program Summer Camp Super Muslim III

Baca : Program Kem Funzania

Baca : Program Cuti Sekolah Di Sawah Padi Dan Ladang Kelapa Sawit


31/12/2017 pun tiba... awal bagi dah bertolak ke SMISTA Cheras. Lepas parking di masjid kami ke pondok waqaf berhampiran untuk "berkelah" dan bersarapan di situ



Selepas sarapan, kami ke kantin sekolah untuk sesi pendaftaran... Selesai pendaftaran kami ke dataran sekolah untuk sesi bertemu dengan pengetua dan barisan pentadbir sekolah

Semangat menunggu giliran untuk pendaftaran... masa ni belum ramai orang
Terserempak dengan Dato Mufti Wilayah dalam lif asrama...
anak beliau juga di SMISTA Cheras... Masya Allah

Lebih kurang jam 11.00 pagi barulah kami ke asrama untuk check in. Asrama SMISTA berkongsi dengan pelajar SMA (Sekolah Menengah Agama) MAIWP iaitu di bangunan MAIWP, Bandar Sri Permaisuri Cheras. Di asrama lelaki Baitul Mujahidin, pelajar SMISTA di Tingkat 7, 8 dan 9 manakala Tingkat 6 sampai bawah ialah untuk pelajar SMA. Adam dapat bilik di Tantawi 7 Tingkat 9 atas sekali... hehe

Setiap hari pelajar SMISTA akan ke sekolah menaiki bas yang disediakan pada awal pagi dan akan pulang semula ke asrama selepas habis kelas lebih kurang jam 4.00 petang

Di depan pintu masuk asrama
View dari bilik Adam di Tingkat 9... boleh nampak ERL dan LRT

Locker yang dah dikemaskan
Cadar, sarung bantal kaler merah... selimut kaler purple... rare!

Syukurlah nak... kat asrama pun ada mesin basuh

Lepas kemas locker, susun barang, pasang cadar dan sarung bantal... kami semua makan tengahari di luar... budak baru asrama request makan KFC... ok layan jer lah... hehe

Menikmati KFC... yummeh..

Lepas makan balik rumah sekejap... dan lepas Asar kembali ke asrama untuk hantar Adam. Difahamkan program orientasi di SMISTA Cheras adalah selama 2 minggu... lepas habis orientasi baru boleh balik rumah. Di SMISTA Cheras... pelajar Form 1 dan Form 2 boleh balik ke rumah dengan kerap. Tapi bermula Form 3 mereka dah jarang balik dan kena fokus pada pelajaran dengan pelbagai aktiviti yang disediakan

Begitulah serba sedikit pengalaman anak masuk asrama Form 1... jakun sikit... bagi can lah ye.... haha... Insya Allah... masa anak-anak yang lain masuk Form 1 dah kurang jakunnya...

Oh ye... bagi yang berminat untuk daftarkan anak ke SMISTA Cheras... diharap pengalaman dan tips ini sedikit sebanyak membantu dan jangan lupa untuk like dan follow FB Sekolah Menengah Integrasi Sains Tahfiz Al-Quran MAIWP



Friday, February 9, 2018

GLA Complex - Pembantu Khas Wanita



Kesihatan Wanita

Diformulasi khas untuk membantu wanita mengekalkan kesejahteraan menyeluruh sepanjang kitaran haid bulanan



Jika anda mahukan keselesaan dan kesejahteraan menyeluruh sepanjang kitaran haid bulanan anda, GLA (Asid Linolenik Gamma) adalah jawapan yang anda cari. GLA adalah asid lemak penting Omega-6 yang digunakan oleh tubuh anda untuk menghasilkan prostaglandin - bahan yang membantu mengawal-atur pelbagai proses tubuh.

Malah, ia amat bermanfaat untuk setiap wanita di semua peringkat umur.*


Keistimewaan Shaklee

Diperolehi daripada minyak borage, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17%-25%), tulen dan semulajadi dalam bentuk yang mudah diserap.



Diformulasi khas dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak Omega-6) dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit.

MAL 12035070NC
#10620 | 60 softgel | 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja. Ambil 1 softgel dua kali sehari selepas makan

Kandungan nutrisi dalam GLA Complex


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit
Ini adalah iklan produk suplemen

KKLIU 0606/2017

Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Wednesday, January 10, 2018

Pengalaman Bercuti Di Tg Karang, Selangor - Rumah Tepi Sawah Jadi Pilihan



Dah 1 bulan lebih berlalu... tak sempat nak berkongsi cerita di sini... almaklumlah jakun sikit anak nak masuk Tingkatan 1 dan masuk asrama, haha... macam-macam persiapan kena buat. Cerita kali ni bukan setakat bercuti di Tg Karang jer... tapi melibatkan beberapa pengalaman yang mengajar kita erti kehidupan... eceh....

Ada beberapa sekolah asrama kena interview dulu sebelum diterima masuk... ramai calon yang memohon tapi hanya beberapa orang saja yang diterima. Antara sekolah yang dipohon Adam selepas UPSR haritu ialah MRSM Ulul Albab Sg Besar

Dari Cheras nak ke Sg Besar ada lah lebih kurang 2 jam perjalanan... hehe... So, nak tak nak kita check in dulu kat mana-mana homestay di Sg Besar... dah godeh godeh apps AirBnb... takde pulak homestay Sg Besar yang berkenan di hati... so kami pilih Homestay kat Tg Karang... takdelah dekat sangat dengan MRSM Sg Besar... 50 minit perjalanan... huhu....

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Tg Karang

Selamat datang ke D'Bendang Homestay, Sg Sireh, Tg Karang

3 Disember 2017 (Ahad) - Day 1

Pagi ni Adam ada interview kat sekolah SMISTA Cheras... Sekolah Integrasi Sains Tahfiz... cerita pasal ni nanti ada kat entri lain ye.... Selesai interview, balik rumah sekejap bersiap-siap dan sebelum tengahari dah bertolak ke Tg Karang, Selangor

Baca : Pengalaman Anak Masuk Asrama Sekolah Menengah - SMISTA Cheras

Waktu tengahari sampai di Tg Karang... singgah makan tengahari di Nasi Ambeng Warung Ibu Tg Karang... lama tak makan Nasi Ambeng ataupun nasi ambang ni... makanan tradisi orang Jawa... nasi, mee dan lauk pauk semua campur aduk sekali... sedap Alhamdulillah....

Baca : Program Cuti Sekolah Di Tg Karang, Selangor


Selesai makan tengahari, kami terus ke MRSM Sg Besar... nak tengok tempat dulu... so besoknya takdelah kelam kabut nak ke sana... MRSM Sg Besar ni terletak di Kg Hala Cara Baru, Sg Panjang... dekat dengan Kg Merbau Berdarah. Dari MRSM Sg Besar nak ke pekan Sg Besar dalam setengah jam perjalanan....

Bila dah "familiar" kan diri dengan jalan dan suasana ke MRSM Sg Besar, kami bertolak ke homestay di Tg Karang... Nama homestay ni ialah D'Bendang Homestay terletak di Kg Sg Sireh, Tg Karang, Selangor... urusan check in mudah... Alhamdulillah, sebab owner kak Leha tinggal di sebelah homestay ni je...

Sebagai orang bandar... memang homestay macam ni yang kami cari, rumah tradisional kampung, tepi sawah, laman yang luas, suasana tenang, mandi air sejuk, bunyi ayam berkokok, bunyi hujan lebat kena atap zink dan lain-lain lagi...

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Tg Karang

Ruang tamu yang luas
Bilik paling depan - ngam untuk anak dara kami 3 orang
Bilik 1
Bilik 2
Ruang khas untuk solat
Dapur di bahagian belakang bawah rumah
Meja makan di dapur

Lepas Asar turun ke luar rumah... menikmati panorama saujana mata memandang, riadah sikit-sikit dan main badminton... cuma rasa kurang lengkap sebab masa ni sawah padi dah gondol... timing tak kena... Insya Allah next time datang masa padi tengah menghijau atau masa kuning keemasan... hehe...

Bersiap untuk riadhah

Sawah padi yang gondol

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Tg Karang

Lepas Maghrib pergi ke pekan Tg Karang... nak cuba makan di "pondok satay" ataupun Satay Hut Tg Karang... Kat sini bukan ada satay jer... ada macam-macam jenis makanan boleh dipilih... variety dan banyak pilihan... Ahad malam Isnin ada pasar malam kat Tg Karang, tapi tak sempat nak menjengah... lain kali lah ye... budak-budak dah penat... Adam pun ada interview besok

Pondok di homestay pada waktu malam

Kat Homestay ni boleh buat BBQ... nak buat family day sesuai sangat... tandas pun bukan setakat dalam rumah... kat luar rumah pun ada tandas... So sangat sesuai untuk yang datang bercuti ramai-ramai... Maybe next time kami set untuk buat BBQ... hehe...

Antara retis-retis Malaysia yang pernah stay di sini.. wahhh....


SELAMAT MALAM TG KARANG!!!


4 Disember 2017 (Isnin) - Day 2

SELAMAT PAGI TG KARANG!!!

Hari yang dinantikan telah tiba... lepas Subuh terus mandi dan bersarapan di homestay... makan roti sandwich telur... simple dan sedap, minum teh O panas... Lepas breakfast terus masukkan barang dalam kereta dan siap-siap nak check out

Gerak 1 jam setengah lebih awal... supaya tak kelam kabut... betul lah malang tidak berbau... seronok memandu sambil ditemani pemandangan sawah padi di kiri jalan... tiba-tiba dengar bunyi "pop" macam ada sesuatu yang meletup... jeling kat cermin pandang belakang dan cermin sisi tapi takde apa-apa yang mencurigakan... semakin lama macam tak best pulak bawak kereta

Tergerak hati berhentikan kereta di tepi jalan... rupa-rupanya tayar kereta belakang sebelah kanan pecah... terus pegang handphone untuk buat call.. tapi... Allah... takde line pulak... nekad sambung bawak kereta kat mana-mana simpang utama supaya senang dapat bantuan dan ada line telefon

Slow slow bawak dan sampai di simpang Parit 4 Sg Hj Dorani, Sg Besar.... dup dap dup dap... Adam ada interview kejap lagi, kereta pulak tersadai kat sini... nak sampai ke MRSM Sg Besar ada dalam 20 minit perjalanan lagi... fuhh...

Ada beberapa orang kampung datang melihat dan mencadangkan workshop dan kedai tayar berhampiran... semuanya lebih kurang setengah jam perjalanan... perghh... lagipun masih awal pagi, workshop belum bukak... betul betul dugaan ni...

Cuba hubungi beberapa orang kawan yang hantar anak mereka interview di MRSM Sg Besar... tapi agak mustahil untuk mereka datang ke sini sebab jarak perjalanan yang jauh... Tergerak hati call kak Leha owner homestay... Alhamdulillah dia hantar kawannya Abang Man dari Sg Besar untuk datang membantu... Abang Man datang dengan kawannya dan bagi pinjam kereta mereka supaya kami dapat ke MRSM Sg Besar untuk selesaikan urusan interview Adam

Abg Man yang temani kami sementara tunggu kereta untuk dipinjamkan

Alhamdulillah... sempat sampai ke MRSM Sg Besar sebelum waktu interview. Lepas drop by isteri dan anak-anak, terus kembali ke kereta yang parking di sekolah Parit 4 dengan seorang lagi kawan Dr Shamsinor. Dari situ kami cari kedai tayar di Sg Besar... kedai dah bukak tapi bukan semua nak ke lokasi sebab jarak perjalanan yang jauh... akhirnya di kedai ke-3 baru mereka setuju nak bawak tayar spare dan ikut kami bersama

Terima kasih Dr Shamsinor yang sudi temankan

Selesai pasang tayar spare dan pergi ke workshop untuk pasang tayar baru... Alhamdulillah caj yang dikenakan tak semahal di KL... fuhh... Hubungi semula Abg Man untuk pulangkan kereta... syukur sebab dikelilingi dan dapat kenal orang yang baik... Pada waktu tengahari semua urusan selesai dan kembali ke MRSM Sg Besar... ralat tak dapat temankan Adam sepanjang dia interview tapi bersyukur kerana semuanya selamat dan dipermudahkan segala urusan

Ni je gambar kenangan yang dapat diambil di MRSM Sg Besar

Bergerak pulang ke Cheras ikut jalan Sg Panjang yang menghubungkan ke Rawang... perut dah berkeroncong, terpaksa berhenti makan di kedai makan eksotik Restoran Selera Rimba di Teluk Banting, Sg Panjang. Menu pilihan bukan makanan eksotik tapi makanan lain... maaf ye tuan kedai... takde selera lak nak makan makanan eksotik masa ni.... haha... Sepanjang perjalanan di Sg Panjang... sebelah kiri ialah sungai yang memisahkan sempadan Perak-Selangor

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Sg Besar

SELAMAT TINGGAL SG BESAR!!!


Setakat tarikh entri ni dibuat... masih belum dapat keputusan lagi untuk kemasukan ke MRSM. Memang lambat sikit, mungkin hujung Januari 2018 baru keluar keputusan. Apa-apa pun kami semua bersetuju untuk Adam sekolah menengah di SMISTA Cheras... dah masuk asrama 31 Disember 2017... keputusan dibuat takde kaitan dengan tayar pecah ye... hehe...


Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...