Monday, October 2, 2017

Collagen - Merangsang Kulit Yang Kelihatan Muda Dari Dalam Ke Luar



Kecantikan Sihat - Keremajaan Dari Dalam Ke Luar

Shaklee Collagen Powder menyediakan kepada anda 4000mg Kolagen Proprietari RSS - Red Snapper Scale (Sisik Ikan Merah), kolagen yang dipilih dengan teliti yang diekstrak daripada sisik Ikan Merah.



Bukan sekadar memberikan kolagen, ia turut mengandungi 7 ramuan utama termasuk ekstrak biji Camellia Japonica, ekstrak Pfaffia, ekstrak kerang-kerangan, Laktobasilus asidofilus, Vitamin C, B2 dan B6.

Berat molekul rendah untuk penyerapan yang tinggi.

Pek individu untuk pengambilan segera, bila-bila masa, di mana sahaja.*


Tahukah anda?

Kolagen bertindak seperti "gam" yang mengikat tubuh anda dan ia ditemui dalam otot, tulang, tendon dan paling banyak, dalam kulit.

Kolagen dikenali kerana manfaatnya kepada kulit, seperti menjadikan kulit anda lebih tegang, elastik dan gebu, mengurangkan liang pori, kedutan dan garis halus, merangsang kulit yang lebih cerah dan licin, kuku yang kuat serta rambut yang lebat dan bersinar.*

Pengeluaran kolagen secara semulajadi berkurangan apabila umur bertambah, menyebabkan kulit kendur, kedutan dan garis halus terbentuk dan rawan pada sendi menjadi lemah. Tingkatkan kolagen anda sekarang untuk kulit yang kelihatan lebih sihat!

#11000/15 pek/15 hidangan

Saranan penggunaan : Campurkan 1 pek sekali sehari bersama makanan atau minuman kegemaran anda

Kandungan nutrisi dalam Shaklee Collagen Powder


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Monday, September 25, 2017

Belasungkawa : Al-Fatihah Untuk Allahyarham Abdul Razak bin Hj Md Dahan



Hari ini hari Isnin... 25 September 2017, bermakna genap seminggu arwah abah pergi menemui Yang Maha Pencipta pada hari Isnin 18 September 2017, lebih kurang jam 4.30 petang. Arwah abah meninggal dalam keadaan tidur di keretanya yang diletakkan di Petronas Taman Len Sen Cheras.

Pagi tu arwah abah keluar solat Subuh seperti biasa dan tak pulang ke rumah. Arwah abah dah lama tak pakai handphone untuk dihubungi... masa keluar pagi tu pun tak bawa IC dan dompet sebab nak pergi surau jer...

Arwah abah dan mak semasa menunaikan umrah pada April 2015

Baca : Pengalaman Umrah dengan mak abah

Masa tu pun agak kelam kabut sebab sorang adik admitted kat Hospital Sungai Buloh dan sorang lagi adik baru je dihantar ke bahagian kecemasan di Hospital Serdang dan terus masuk wad. Waktu tengahari mak cakap abah tak balik rumah lagi... pusing pusing kat masjid dan surau-surau tempat abah biasa pergi, tapi tak nampak pun arwah abah ataupun keretanya.

Lepas Asar mak call bagitau ada orang datang rumah cakap arwah abah tak sedar diri dalam kereta. Mula-mula mak tak percaya, tapi bila ditunjukkan gambar kereta arwah abah... ye betul lah tu. Bila sampai rumah mak, tak sempat pun jumpa utusan berita tu kerana beliau ada urusan lain. 

Dari rumah mak terus ke Petronas Len Sen Cheras... jalan agak sesak sebab seberang Petronas ada pasar lambak Len Sen. Agak terkejut sebab nampak trak polis, dan lilitan kuning di sekeliling kawasan kereta arwah abah. Terus ke kereta arwah abah nampak arwah abah dah dibaringkan dengan mukanya ditutup... secara spontan terus kejut abah sebab disangkakan abah masih tidur.

Petronas Taman Len Sen, Cheras

Pihak polis maklumkan arwah abah dah takde kira-kira sejam yang lalu... dan hadir cuma untuk cam jenazah sahaja... Alfatihah.... untuk Allahyarham Abdul Razak bin Hj Md Dahan. Rupa-rupanya adik sorang lagi dah dimaklumkan tentang pemergian arwah abah melalui panggilan telefon... adik pun ingatkan panggilan tu main-main. Pihak polis dapat nombor telefon adik daripada no ic adik yang ada dalam kereta arwah abah.

Seorang anggota polis berbangsa Sikh dan berpangkat Sarjan bagitau bahawa jenazah arwah abah akan dibawa ke HUKM Cheras dan minta supaya dokumen pengenalan diri dan rekod kesihatan abah dibawa ke HUKM Cheras. Jenazah arwah abah dibawa ke HUKM Cheras dengan trak polis. Dalam perjalanan balik ke rumah, adik yang dapat panggilan polis pun tiba... dan juga poksu (adik abah) yang baru pulang dari kerja.

Lepas dapatkan dokumen arwah abah di rumah, terus ke HUKM Cheras. Imam yang akan uruskan jenazah arwah abah, akan hadir selepas Isyak. Poksu dan adik dah pergi balai untuk buat report dan juga permit kubur.

Kaunter Bilik Jenazah HUKM Cheras
Sumber : Forensic Pathology

Imam dan pembantunya pun sampai... begitu juga ada beberapa orang rakan yang hadir ziarah di bilik mayat HUKM Cheras. Imam ajak mandikan jenazah arwah abah sama-sama... satu pengalaman yang cukup menginsafkan. Imam juga request untuk dibawakan jubah dan kain serban yang baru untuk dipakaikan dan dikafankan bersama dengan arwah abah sebab arwah abah meninggal dalam keadaan pakaian begitu... Mujur adik ipar ada di rumah, dan datang ke bilik mayat membawa jubah dan serban arwah abah.

Selepas dapat permit kubur, barulah jenazah arwah abah dilepaskan dari HUKM Cheras dan dibawa ke rumah. Adik-adik yang masuk wad pun dah dapat pelepasan untuk pulang oleh pihak hospital. Adik yang kerja di Penggerang, Kota Tinggi awal pagi besoknya akan sampai. Jiran-jiran dan saudara mara juga dah sampai di rumah untuk sama-sama sedekahkan Yaasin untuk arwah abah.

Pagi besoknya pukul 10 pagi, jenazah arwah abah dibawa ke Masjid Bandar Tun Hussein Onn Cheras untuk solat jenazah dengan bantuan Biro Khairat Kematian Bandar Tun Hussein Onn. Ramai kenalan dan jemaah yang hadir di sini memberikan penghormatan terakhir.

Solat Jenazah di Masjid Bandar Tun Hussein Onn Cheras

Selesai solat jenazah, arwah abah dibawa ke tanah perkuburan Islam Bandar Tun Hussein Onn atau dikenali sebagai Suakekal Bandar Tun Hussein Onn untuk disemadikan. Alhamdulillah... syukur pada Allah swt kerana dipermudahkan semua urusan.

Pusara arwah abah

Setiap hari... setiap masa dan setiap keadaan, ada sahaja orang di sekeliling kita yang pergi buat selama-lamanya meninggalkan dunia yang sementara ini. Semoga kita semua mengakhiri hayat kita dengan Husnul Khatimah ataupun "pengakhiran yang baik"

Sedekahkan Al-Fatihah untuk Allahyarham Abdul Razak bin Hj Md Dahan





Wednesday, September 6, 2017

Pengalaman Bercuti Di Perlis - Homestay Ada Kuda Menjadi Pilihan



Perlis ialah sebuah negeri kecil yang terletak jauh di utara Semenanjung Malaysia bersempadan dengan Satun, Thailand di bahagian Barat melalui pintu Wang Kelian dan bersempadan dengan Songkhla, Thailand di bahagian Timur melalui pintu Padang Besar.

Tak pernah terfikir pun nak bercuti kat Perlis melainkan kalau nak pergi ke Langkawi, singgah di Perlis untuk naik feri ke Langkawi melalui jeti Kuala Perlis. Selain tu, Perlis juga dikenali dengan keindahan landskap seperti bendang dan juga deretan gunung batu kapur yang cantik selain daripada buah Harumanis yang tumbuh bermusim.


26/8/2017 - Day 1

Harini hari Sabtu.... hari pertama cuti sekolah seminggu. Cuti sekolah seminggu sambung terus dengan cuti Hari Kebangsaan dan cuti Hari Raya Aidiladha. Plan cuti kali ni ialah untuk jalan-jalan cari makan jer... dan pusing-pusing satu Perlis. 

Nak bagi pengalaman yang rare dan jarang-jarang dialami kat anak-anak.... maka perjalanan ke Perlis kami pergi dengan naik ETS. Tiket ETS kami book sebulan sebelum tarikh perjalanan. Kami pilih tiket ETS Platinum naik di KL Sentral dan turun di Alor Setar.

Cuti sekolah bermula... travel yok!

Kenapa kami turun di Alor Setar? Sebab yang pertama ialah... macam susah pulak nak cari kereta sewa kat Perlis, tapi sebenarnya mesti banyak kan?? Lagi-lagi kat Kuala Perlis tu sebab ramai orang nak pergi Langkawi. Sebab kedua ialah balik naik flight dari Alor Setar ke KL, jadi senang nak pulang kereta dan sebab ketiga... tak jauh pun dari Alor Setar nak ke Perlis... lebih kurang 1 jam jer...

Tiket ETS Platinum yang kami beli ni berbeza dengan tiket ETS Gold sebab kalau Platinum cuma 5 kali stop je kat stesen keretapi utama, jadi dia akan memendekkan lagi masa perjalanan. Kalau tiket Gold dia lebih murah tapi ada 25 kali berhenti sepanjang perjalanan. Satu lagi kalau tiket Platinum ni ada makanan free (complimentary) macam air dan biskut.

Baca : Perbezaan tiket ETS Platinum dan ETS Gold


Stesen keretapi ETS yang dekat dengan kami ialah Kajang atau TBS (Tasik Selatan)... perjalanan dari Gemas terus ke utara akan lalu dua-dua stesen ni. Tiket ETS Gold boleh naik dari Kajang atau TBS, tapi kalau tiket ETS Platinum memang kena naik dari KL Sentral. 

Kami 6 beranak ni prefer seat yang ada meja dan kalau boleh biarlah menghadap ke hadapan dan bukan ke belakang... pening kepala nanti... hihi.. Masa nak book online tu memang KTM tak tunjuk pun seat jenis macam mana. Tapi kita kena cek... contoh train ETS Gold tak sama jenis dengan ETS Platinum... jadi seat dia pun tak sama kedudukan.

Nak dipendekkan cerita.. Alhamdulillah, dapat jugak kami seat ada meja di coach C yang dekat dengan kantin dan surau, dan tak jauh dari tandas. Kelebihannya ialah masa breakfast cepat lah kami beratur untuk beli makanan... kekurangannya ialah agak bising dalam coach C ni... jadi tak sesuai untuk mereka yang nak tidur.

Seat ada meja dalam ETS

Dari KL Sentral ke Alor Setar biasanya cuma 4 jam setengah, tapi kami tiba di Alor Setar selepas 5 jam. Sebabnya seminggu sebelum ni ada gerabak bawa simen tergelincir di kawasan Sg Buloh. Jadi di kawasan KL ke Sg Buloh hanya ada 1 rel sahaja boleh digunakan disebabkan kerja-kerja pembaikian masih dijalankan.


SELAMAT DATANG KEDAH!

Tiba di stesen KTM Alor Setar, kami terus ambil kereta sewa... kami sewa Alza tapi dapat Avanza, staff kereta sewa tu janji akan tukarkan dengan Alza waktu petang nanti... sebab Alza masih di Ipoh, penyewa belum pulangkan lagi.... tapi petang kami dah ada kat Perlis, staff tu kata ok jer... boleh hantar 

Suratan atau kebetulan, tapi sehari sebelum bertolak dah wassap bos kereta sewa ni, untuk ingatkan nak ambil kereta sewa kat KTM Alor Setar... terkejut dibuatnya sebab dia kata handphone dia rosak... banyak maklumat hilang dan dia suruh kami forwardkan semula details... fuhh... nasib baik remind sehari sebelum bertolak


Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Kedah

Tempat pertama dituju di Alor Setar ialah cari makan tengahari... kami makan di Laksa Ikan Sekoq Mergong iaitu lebih kurang 15 minit perjalanan. Kat sini bezanya ialah sorang dapat seekor ikan... dan kuah laksa boleh refill... not bad dan tak mahal sangat.

Sumber : Google

Selesai makan tengahari kami terus ke homestay kami di Perlis yang terletak di Mata Ayer


SELAMAT DATANG PERLIS!

Homestay kami di Perlis ni namanya Wooden Chalet D'Solo, Mata Ayer. Mata Ayer terletak di kawasan paling selatan daerah Padang Besar, beberapa meter ke Selatan dah masuk daerah Arau dan beberapa meter ke Barat dah masuk daerah Kangar.... lokasi sangat strategik dan tengah-tengah negeri Perlis.

Sumber : Airbnb

Sumber : Airbnb

Kami pilih homestay ni sebab rare dan lain daripada yang lain. Rumah kayu dengan 2 bilik. Kami ambil 1 bilik untuk 6 orang... tak sempit pun. Ada 4 ekor kuda di homestay ni... pemandangan sawah padi atau bendang terbentang dan ada juga "live stone" atau tunggul batu yang besar sebagai pemandangan. Kami book homestay ni guna aplikasi AirBnB.

3 ekor kuda betina

Selesai bersihkan diri dan berehat, kami keluar ambil angin di luar homestay, bergambar kenangan, tengok kuda dan berbual-bual dengan tuan rumah yang tinggal tak jauh dari homestay ini. Sambil berehat... wassap kereta sewa tanya mana Alza... staff tu cakap tak jadi hantar harini... mungkin esok hari.

Selepas maghrib kami menuju ke Kuala Perlis untuk makan malam iaitu di Hasbi Capati Kuala Perlis. Tak sampai setengah jam perjalanan kami tiba di sini. Selain daripada capati, ada juga menu nasi kandar disediakan. Kekuatan Capati di sini ialah kuahnya yang sedap... ada 3 jenis kuah iaitu kari ayam, kari daging dan sardin.

3 jenis kuah yang power!

Selesai makan malam kami terus pulang ke homestay untuk tidur awal supaya tidak letih pada esok pagi. Sebelum tidur tengok TV kejap bolasepak Sukan SEA... Tanhiah Malaysia tewaskan Indonesia 1-0!

SELAMAT MALAM PERLIS!


27/8/2017 - Day 2

SELAMAT PAGI PERLIS!

Siap-siap awal pagi nak ke tempat sarapan yang menjadi sebut-sebutan di Perlis, Al-Sagoff Corner nama tempat tu yang terletak di Jejawi, Kangar cuma 6 minit perjalanan sahaja. Bila tiba di situ baru faham kenapa ramai bersarapan di situ sebab banyak pilihan makanan yang ada dan semua sedap-sedap

Hari pertama ni makan nasi kandar Al-Sagoff, kuah campur... dan telur masin, selain tu ada juga nasi lemak, makanan pantai timur, kuey teow, laksa, mee rebus, kuih muih dan banyak lagi.

Nasi Kandar Al-Sagoff
Selesai sarapan kami menuju ke Wang Kelian di sempadan Thailand. Dalam perjalanan kami singgah sekejap di Empangan Timah Tasoh di Beseri yang cuma setengah jam perjalanan dari Jejawi. Di sini kami ambil gambar kenangan di tasik buatan manusia berlatarbelakangkan pemandangan indah banjaran gunung sempadan Malaysia-Thailand yang juga Taman Negeri Perlis (Perlis State Park).

Masa ni panaih lit lit... matahari terik depan muka kami

Tak habis lagi dengan kereta sewa... staff kereta sewa nak tukar dengan Alza sekarang... tapi kami dah ada di Beseri on the way ke Wang Kelian. Diorang tak sanggup nak hantar. Maklumkan kat diorang tengahari ada kat Kuala Perlis... staff tu setuju nak tukar kereta di Kuala Perlis lebih kurang pukul 1 petang.

Kami teruskan perjalanan dan selepas setengah jam kami tiba di Wang Kelian. Plan asal nak ke pasar hujung minggu di Thailand yang merupakan zon bebas dan tak perlukan passport unuk ke sana. Rupa-rupanya dah tak boleh ke sana tanpa passport sejak setahun yang lalu. Apakan daya passport anak-anak tak renew lagi... tak dapat lah singgah ke sana.

Wang Kelian - pintu sempadan menuju ke Satun, Thailand

Perjalanan diteruskan ke Kuala Perlis dan hampir satu jam kami tiba di Northalgia (Nostalgia) Daging Bakar Honey Kuala Perlis. Lokasi dia betul-betul depan tangki air besar. Apa yang best kat sini ialah daging bakarnya lembut, air asam cecah sedap dan sambal belacannya lemak-lemak. Semua jenis air percuma dan boleh refill, nasi diberi sikit untuk elak pembaziran tapi refill nasi adalah pecuma, set makanan untuk budak umur bawah 7 tahun semua percuma... best kan??

Daging dan lemak yang dibakar... lembutnya...

Oh ye... masa ni Azza Elite ada sekali makan tengahari kat sini. Cuti-cuti jugak dia ni... tapi takde bukti gambar lah ye....

Tak habis-habis lagi dengan kereta sewa... tiba-tiba staff tu tak jadi hantar Alza harini... dia kata besok pulak... eh ni dah lain macam ni... hmm... sabar pun ada had kan? Bila ditanya lagi... lagi dan lagi...  termasuk tanya bos diorang... akhirnya dia cakap ada orang pakai Alza pergi kenduri kat Perlis dan akan hantar kereta pukul 5 petang harini... ding dong ding dong....

Selesai makan tengahari kami pergi ke jetty Kuala Perlis tak jauh dari situ. Tengok gelagat orang yang keluar masuk feri nak ke Langkawi... ramai jugak, maklumlah cuti sekolah. Singgah solat di Masjid Al-Hussain Kuala Perlis ataupun masjid terapung Kuala Perlis. Cantik masjid ni.... bergambar kenangan kat sini sebelum pulang semula ke homestay untuk berehat

Masjid Al-Hussain (Masjid Terapung Kuala Perlis)

Aktiviti petang macam biasa bersiar-siar di halaman homestay... jalan kaki kat bendang, tengok kambing makan rumput dan padi, tengok gelagat kuda di kandang dan menikmati panorama alam sekeliling


Anak bandar tengok kambing ragut rumput

Bersiar-siar di sekitar bendang

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Perlis

Tiba masa yang dijanjikan... Alza tak juga kunjung tiba... huhu.... Kononnya penyewa Alza tutup handphone dan tak dapat dihubungi. So... alang-alang esok ajelah diorang nak tukar Avanza dengan Alza.... ding dong ding dong... Dah 2 hari kat Perlis... tak dapat kereta Alza seperti yang dijanjikan... memang tak boleh jadi... Akhirnya bos diorang setuju untuk bagi pakai kereta Grand Livina sebagai ganti Alza dan jumpa di Kangar malam ni untuk tukar kereta.

Person in charge untuk tukar kereta malam ni ialah staff lain dan communication agak lancar dengan dia... Alhamdulillah... Makan malam kali ni nak try makanan western kat Kangar. Nama cafe ni Think Q Cafe yang terletak di Taman Aman, Kangar, Perlis.

Antara menu di Think Q Cafe

Akhirnya kisah kereta sewa selesai juga apabila Grand Livina tiba di lokasi yang dijanjikan untuk ditukarkan dengan kereta Avanza.... haha.... Proses pertukaran berlaku dengan lancar di hadapan Annurra Clinic Medical & Surgery, Kangar

Dengan Grand Livina kami memacu pulang ke homestay untuk berehat serta tidur awal dan meneruskan program hari besok seawal mungkin

SELAMAT MALAM PERLIS!


28/8/2017 - Day 3

SELAMAT PAGI PERLIS!

Pagi ni agak sejuk sebab hujan dari awal pagi... tanpa berlengah kami terus ke lokasi sarapan iaitu Al-Sagoff Corner... kes repeat lah ni. Pagi ni cuba makan mee rebus pulak... Alhamdulillah sedap dan kenyang

Mee Rebus - lain sikit kuahnya

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Perlis

Perjalanan diteruskan ke Padang Besar, satu lagi pintu ke negara jiran Thailand. Hari semakin sejuk sebab hujan sepanjang hari... pemandangan kiri dan kanan jalan nampak cantik dan berkabus. Lebih kurang setengah jam perjalanan, kami tiba di Padang Besar. Kat sini beli beberapa barang seperti pakaian dan makanan.

Lepas tu kami ke gerai no 9 untuk cuba makanan diorang... maklumlah sini ramai orang Siam berniaga... kata orang tomyam diorang memang sedap! Tapi menu pilihan kami ialah pulut ayam, pulut durian dan pulut mangga. Alhamdulillah... sedap dan kenyang kami 6 beranak makan... hihi...

Pulut Ayam, Pulut Mangga dan Pulut Durian

Perjalanan diteruskan ke selatan nak tengok ladang tebu di Chuping kira-kira 20 minit perjalanan dari Padang Besar... betul lah kata orang, dah takde ladang tebu... yang ada cuma pokok sawit dan beberapa kebun sayur yang lain.... Sempat jugak tengok kilang gula tak jauh dari situ... macam mana diorang buat gula tanpa tebu??? eh? hehe....

Dari Chuping kami terus ke arah Barat untuk tengok ladang Harumanis di Sg Batu Pahat kira-kira setengah jam perjalanan dari Chuping. Musim Harumanis ialah bulan 3 dan bulan 4... kalau bukan musim Harumanis memang tak meriah lah kat sini... hehe...

Perjalanan diteruskan ke selatan iaitu ke Kangar untuk makan tengahari di tempat yang menjadi sebut-sebutan iaitu Restoran Anjung Keli. Apa yang special kat sini ialah kelazatan ikan keli yang dihidangkan dengan pelbagai jenis masakan dan pelbagai saiz. Sayur dan ulam-ulaman pun banyak pilihan, sambal pun ada banyak jenis. Masa kat sini hujan turun dengan selebat-lebatnya.

Sumber : google

Selesai makan tengahari kami ke Masjid Alwi Kangar yang tak jauh dari situ untuk solat. Masjid Alwi Kangar ni hampir mencecah usia 90 tahun dengan rekabentuk senibina Mughal dari India. Masjid Alwi tersenarai sebagai tapak warisan negara pada tahun 1988.

Masjid Alwi Kangar

Dari Masjid Alwi pergi ke Jejawi sekejap untuk ke pejabat peguam kawan yang terletak di depan Al-Sagoff Corner sebab ada urusan tapi bukan urusan berkaitan undang-undang lah... hehe.... Pejabat ni namanya Hapiz, Muhammad & Shakir... orang Perlis mai sini naa... kalau perlukan khidmat guaman

Dari Jejawi perjalanan diteruskan ke UiTM Arau, Perlis iaitu cuma 10 minit perjalanan sahaja. Datang ke sini sebab ni adalah tempat arwah bapa kepada isteri pernah belajar pada tahun 1970-an dahulu. Pergi ke beberapa tempat dan bergambar kenangan. Antara tempat yang unik kat sini ialah ada satu tempat berpagar yang ada banyak rusa dan anak sungai

Rusa dan anak sungai di belakang...

Dari UiTM Arau ke homestay cuma lebih kurang 10 minit perjalanan dan kami pulang untuk berehat. Seperti biasa pada waktu petang kami ambil angin dan bersiar-siar di halaman homestay. Memang rezeki kami hari ini sebab dapat buat aktiviti 'mahal' iaitu menunggang kuda atau "horse riding". Cuaca hari ini baik dan hujan dah berhenti... sesuai untuk aktiviti ni... tuan rumah juga ada masa untuk "menjinakkan kuda" yang sedia jinak sebelum ditunggang

Adam naik kuda


Myra pulak naik kuda

Hannah dan kuda... kuda tak jalan sangat sebab tau Hannah takut...

Hasya nampak sedih tak dapat naik kuda

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Perlis

Gembira anak-anak dapat naik kuda... kecuali yang kecik tak cukup umur lagi... hehe... Sedikit sebanyak dapat jugak tahu ilmu pasal kuda ni dengan tuan rumah

Pada waktu malam kami mencuba lagi makanan western di sini iaitu AnaBurger Western Food di Kg Jarak, Kangar terletak lebih kurang 20 minit dari homestay kami. Boleh dikatakan diorang ni pakar burger dan banyak jenis pilihan burger yang ada. Selain burger ada juga makanan lain seperti spaghetti dan lain-lain dihidangkan.

Tak ingat nama burger ni... double apa entah...

Syukur... Alhamdulillah... hari ni tak pening kepala fikir masalah kereta sewa... haha.... Lewat tengah malam keluar sekejap pergi jumpa kawan sekolah menengah masa Form 4 dan Form 5 dulu... Last sekali jumpa kalau tak silap tahun 2008 masa dia turun KL... Banyak betul borak sampai kedai tutup... haha... Paling best apabila dia kongsi pengalaman nak ke selatan Thai... tak sabar rasanya nak ke sana....

SELAMAT MALAM PERLIS!


29/8/2017 - Day 4

SELAMAT PAGI PERLIS!

Hari terakhir di bumi Perlis... sedih pulak rasanya nak tinggalkan Perlis ni. Insya Allah.. akan datang lagi ke Perlis dan terus lajak trip ke Satun atau Songkhla. Buat kali ke-3 berturut-turut, kami sarapan di tempat yang sama iaitu Al-Sagoff Corner... berbaloi repeat di sini...

Sumber : google

SELAMAT TINGGAL PERLIS!


SELAMAT DATANG KEDAH!

Perjalanan diteruskan ke Alor Setar menuju ke Muzium Padi... 1 jam perjalanan dari Perlis. Kat KL banyak muzium... tapi takde muzium padi. Kat sini nak ajak anak-anak untuk hargai nilai sebutir beras. Bukan anak-anak je yang belajar... mak bapak pun banyak belajar kat sini... sekali tengok macam sama je beras kan? Tapi sebenarnya ada gred tertentu dengan nama tertentu

Di luar Muzium Padi

Tingkat atas Muzium Padi

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Kedah

Selesai aktiviti di Muzium Padi, kami ke tempat makan tengahari di AF Mee Kuah Tulang... terletak 10 minit dari Muzium Padi. Nama Mee Kuah Tulang tapi dikatakan yang special kat sini ialah "daging bakar harimau menangis"... tapi jangan risau... bukan daging harimau sebenar pun... layan je lah... huhu...

Nasi Daging Bakar Harimau Menangis

Selepas makan tengahari, kami terus masuk town untuk ke Pekan Rabu... lebih kurang 20 minit dari AF Mee Kuah Tulang. Pekan Rabu dah berwajah baru sekarang Pekan Rabu (Ukir Mall) namanya... tak macam Pekan Rabu yang lama. Kat sini cari ikan perkasam dan beberapa jenis makanan. Masa ni memang panas lit... lit.... Singgah solat di surau sini sebelum meneruskan perjalanan ke airport

Sumber : google

Setelah 20 minit perjalanan, kami tiba di airport Alor Setar ataupun Sultan Abdul Halim Airport. Janji nak pulang kereta sewa pukul 4 petang, tapi kami sampai awal pulak... wassap staff kereta sewa, kebetulan diorang pun dah ada airport jumpa customer lain katanya. Pemulangan kereta sewa berjalan lancar dan deposit RM100 telah pun dipulangkan... Alhamdulillah


SELAMAT TINGGAL KEDAH!

Kapal terbang dari KL lambat sampai ke Alor Setar... jadi kami pun lambatlah berlepas... huhu. Sepatutnya pukul 5 petang berlepas... ada delay atau kelewatan 1 jam di situ. Setelah mendarat di KLIA 2 dan ambil luggage masing-masing pun dah pukul 7.00 petang. Lepas maghrib baru ping uber untuk balik ke rumah

Tabah menunggu beg

Sampai rumah terus keluar tapau makan malam dan tengok final bolasepak Sukan SEA kat rumah. Tahniah Malaysia... dapat pingat Perak! Final score Malaysia 0 Thailand 1

SELAMAT MALAM KUALA LUMPUR!


Banyak lagi tempat lain di Perlis tak sempat diteroka dan juga kedai makan yang tak sempat kami terjah. Insya Allah... semoga kami sekeluarga terus diberikan kekuatan, kesihatan dan kelapangan masa untuk meneroka muka bumi Allah ini.... Next trip mana ye?? hehe...


Baca : Road Trip 2016 - Sekinchan, Gambang, Terengganu, Kelantan dan Pulau Pinang







Monday, September 4, 2017

Garlic Complex - Untuk Kesihatan Umum



Pertahanan Sihat - Mengekalkan kesihatan sistem pertahanan anda.

Bawang Putih adalah tumbuhan dalam keluarga bawang, ditanam untuk kegunaan semasa memasak dan digunakan secara tradisional untuk kesihatan secara umum.

Alisin, yang memberikan bau ketara bawang putih, adalah sebatian berharga dalam bawang putih yang mempunyai pelbagai manfaat seperti memelihara kesihatan tubuh.*



Keistimewaan Shaklee

Formulasi tersendiri Shaklee

Menggabungkan manfaat kesihatan bawang putih dan herba rosemary sebagai antioksidan.

Meminimumkan bau dan rasa kesan bawang putih.

MAL 11080026TC
#10127/60 tablet/30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja. 2 tablet sekali sehari selepas makan

Kandungan nutrisi dalam Garlic Complex


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk tradisional.

KKLIU 0591/2017


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Monday, August 14, 2017

Phytocol-ST - Membantu Memperbaiki Kesihatan Anda



Sayangi Kesihatan, Cintai Detik Kehidupan

Sterol dan Stanol tumbuhan adalah sebatian semulajadi yang ditemui dalam tumbuhan, buah, sayur dan bijian. Kajian menunjukkan bahawa apabila ditambah kepada pemakanan sihat, ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda.

Oleh kerana ia mempunyai struktur yang serupa dengan kolesterol, mereka akan bersaing untuk penyerapan dan sekaligus membantu meningkatkan kesihatan.*

Cara Kolesterol dikurangkan dengan pengambilan Sterol dan Stanol


Tahukah anda?

Berdasarkan Kaji Selidik Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan Malaysia (2011) lebih daripada 6 juta rakyat Malaysia mempunyai tahap kolesterol yang tinggi, dan angka ini dijangka meningkat disebabkan oleh pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat.

MAL 13045016NC
#11006/120 tablet/30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja. Ambil 2 tablet dua kali sehari selepas makan.

Kandungan nutrisi dalam Phytocol-ST


Keistimewaan Shaklee

Diperbuat daripada gabungan sterol dan stanol.

Membekalkan 2000mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari.


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen.

KKLIU 0592/2017

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Friday, August 11, 2017

OmegaGuard - Minyak Ikan Tulen Berkepekatan Tinggi



Sayangi Kesihatan Dan Cintai Detik Kehidupan - Spektrum lengkap Asid Lemak Perlu Omega-3 dengan ketulenan tinggi adalah nutrien yang anda perlukan untuk badan yang kuat dan sihat.

Antara pelbagai lemak yang ada, terdapat satu yang anda tidak boleh kurangkan - asid lemak penting omega-3, dimana tubuh anda tidak mampu hasilkan sendiri. Dua jenis utama ialah EPA dan DHA, penting untuk kesihatan manusia.*

Ikan Laut Dalam Air Sejuk - Sumber Minyak Ikan Terbaik


Keistimewaan Shaklee

Minyak Ikan Berkepekatan Tinggi

OmegaGuard membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semulajadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk. Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

Penyulingan Molekul Berganda

Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard menjalani proses moden Penyulingan Molekul 3 Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar.

Mengurangkan bau dan rasa kesan hanyir.

Sahabat Laut

Diiktiraf oleh Friend of the Sea untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi yang stabil untuk produk Shaklee tanpa menjejaskan alam sekitar.

MAL 12015013NC

#10236/90 kapsul/30 hidangan
Saranan kepenggunaan : Untuk dewasa sahaja. Ambil 3 kapsul sekali sehari selepas makan.


Kandungan nutrisi minyak ikan OmegaGuard


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen.

KKLIU 0588/2017

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Monday, July 10, 2017

Pakai Pomade Uban Jadi Banyak.... Biar Betul?



Semakin hari semakin banyak kedai gunting rambut hipster yang beroperasi bak cendawan tumbuh selepas hujan... eceh.... Kedai gunting rambut biasa pun banyak kena tempias ni dan sanggup tukar nama kedai jadi "barbershop". Bayaran untuk kedai gunting rambut hipster lebih mahal tapi masih ramai orang sanggup bayar.

Dulu-dulu harga cukur 15 sen, gunting rambut 25 sen jer...

Kecik-kecik dulu memang tak merasa gunting rambut kat kedai... sebab abah buat gunting rambut kecil-kecilan kat rumah. Yang datang gunting rambut tu cuma kenal-kenalan rapat dan juga orang satu taman. Itupun abah caj RM2 jer.. pun dah ada orang kata mahal. Budak sekolah RM1 jer... Oh ye... ini kat Muar, Johor.

Masa tinggal kat asrama sekolah menengah dan universiti di Lembah Klang, baru merasa gunting rambut kat kedai. Sekali sekala pergi bandar gunting rambut... nak keluar duit bayar untuk gunting rambut walaupun RM10... rasa nak nangis pun ada... huhu... Nasib baik jugak kenal kawan-kawan yang pandai gunting rambut kat asrama.... kurang sikit kos gunting rambut, terima kasih daun keladi!

Wang kertas lama zaman dulu

Awal tahun haritu pergi gunting rambut kat barbershop hipster ni.... mungkin rezeki harini dapat adik "barber" yang banyak cakap dan kuat celotehnya... hehe... Apalagi dia cerita lah pasal pengalaman dia jadi barber atau tukang gunting rambut, daripada zaman training sehinggalah jadi barber professional.

Adik ni cakap... kebanyakan tukang gunting rambut memang akan mengalami kesukaran untuk gunting rambut orang yang belakang kepalanya ada bentuk muka bumi tak rata... macam mana ye??? Biasanya orang yang ada berat badan berlebihan, ada banyak lemak kat belakang kepala dia... ini bermakna kulit kepala dia agak tebal dan beralun disebabkan lemak-lemak itu.

Cabaran besar seorang barber

Ini belum lagi kes orang yang kuat berpeluh... walaupun dalam aircond tetap berpeluh. Semoga tabah semua tukang gunting rambut dan barber. Kalau tukang gunting rambut tu pakai penutup hidung dan mulut tu... korang faham-faham jelah ye... hehe..

Adik ni cakap lagi... dia dan beberapa orang lagi kawannya pernah menjadi "tester" untuk pomade. Akibatnya, walaupun adik ni umur dia awal 20-an, tapi dah ada uban... kesian... Jadi, semua orang pakai pomade akan ada uban ke? Adik tu cakap... tak jugak... yang penting kena pandai basuh dan cuci rambut. Jangan pakai pencuci rambut yang ada bahan kimia, cari yang organik.

Pelbagai jenis pomade

Syukurlah... bab cuci rambut tu memang pakai syampu organik yang bebas bahan kimia bahaya macam ProSante. ProSante ni pakai bahan-bahan semulajadi lagi... boleh dapatkan di Kedai Vitamin Cheras-Kajang. Bau syampu ProSante ni pun bau "fresh"... takde bau macam bahan kimia.

Adik tu pesan lagi... pomade jangan pakai hari-hari, pakai selang sehari pun dah cukup ok. Adik tu pesan lagi protein dalam badan kena cukup... barulah setiap hari akan tumbuh sel rambut yang lebih sihat. Hmmm... dalam kepala ni memang terfikir pasal protein soya ESP lah... sebab dari sumber tumbuh-tumbuhan dan bebas kolesterol. Protein soya ESP ni pun boleh dapatkan dari Kedai Vitamin Cheras-Kajang.

Sekali uban tumbuh... dia takkan berhenti... sedih tak terkata... eceh...

Adik tu cakap... dia pun pernah try buat pomade kat rumah... sebab macam senang je nak buat dia... pakai bahan-bahan semulajadi. Tapi tak pernah jadi... hehe. Adik tu pesan lagi... harga pomade tak menentukan samada pomade tu berkualiti atau tidak. Kalau pomade tu fresh baru keluar kilang... Insya Allah kualiti dia ok... tapi kalau dah lama sangat kat pasaran sampai kena jual murah... mungkin kualitinya dah merosot.

Begitulah ceritanya... layan adik barber yang kuat cakap ni. Akibatnya... adik ni pun gunting rambut kita dengan sehabis baik... tak macam barber lain. Thumbs up untuk semua barber dan tukang gunting rambut. Bukan semua orang boleh buat kerja macam ni.




Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...