Tuesday, May 1, 2018

Gema Gegar Vaganza 2 - Pengalaman Masuk Dalam Dewan Untuk Live Show Support Inteam!



Asalnya takde lah layan sangat rancangan-rancangan macam ni... tapi sebab kawan-kawan pun dah join sebagai peserta... kita pun sokong lah apa lagi.. hehe... Tahun lepas Hijaz menjadi juara untuk Gema Gegar Vaganza yang pertama... tahun ni entah rezeki siapa pula jadi juara... kita nantikan

Sebenarnya Inteam yang join Gema Gegar Vaganza 2 ni ialah kawan-kawan masa kat universiti. Walaupun tak sama kursus yang diambil, tapi masa kat matrikulasi, bilik kami (Syah dan Hazamin) di level yang sama... tingkat atas sekali Kolej Sheikh Daud Al-Fatani, Lembah Pantai. Dengan Rahim pulak... kitorang sama-sama JDT kan... hehe. Rahim pun merupakan classmate dengan isteri masa belajar dulu

Dengan Hisyam memang tak biasa. Suhaimi ex Inteam pun tak biasa dengan dia. Budak UIA mana tak kenal Inteam? Inteam ditubuhkan di UIA.. bermula dengan persembahan kecil-kecilan, ahli yang ramai temasuk percussionist dan akhirnya mereka meletup dengan lagu "Kasih Kekasih"

Ok.. lepas beberapa episod Gema Gegar Vaganza 2... wassap salah seorang member Inteam ni nak tau cara masuk ke dewan dan memberikan sokongan secara "live" kat diorang ni. Dah dapat tips nak masuk tu... maka hari yang dinantikan telah tiba... hehe

Pas masuk ke dewan

Datang berdua je malam tu dengan anak lelaki... yang lain keletihan sebab sepanjang hari ada kat stadium untuk sukan sekolah... ada rezeki lain kali datang ramai-ramai. Lokasi kat Dewan Sri Putra Bukit Jalil... tak jauh pun dari rumah. Masa nak masuk ke parking Dewan Sri Putra tu kena "pow" RM2 untuk parking oleh 4 orang lelaki India... tak pasti betul ke tidak sebab uniform yang dia pakai tak sama dengan nama company dalam resit parking tu... huhu

Lepas parking cari pintu masuk ke Dewan Sri Putra... tempat ni sebelah je dengan Dewan Axiata Bukit Jalil. Lebih kurang pukul 7 ambik pas masuk daripada Encik Kimi PR Inteam kat pintu masuk. Semua penyokong diarahkan untuk beratur mengikut team masing-masing. Sebelum masuk ke dewan... pergi solat Maghrib di Dewan Axiata... kena jalan kaki sikit untuk ke sana

Suasana di luar dewan
Fan Inteam dengan warna tema kuning gold dan hitam

Lebih kurang pukul 8.30 malam barulah pintu dewan dibuka untuk masuk. Sepatutnya duduk kat kawasan penyokong Inteam... entah macam mana kami diarahkan untuk beralih ke tempat lain sebab nak bagi laluan untuk fan Farah Asyikin... banyak tempat jugak kena beralih sampai akhirnya duduk kat kawasan fan Heliza & Hazwani... haha...

Datang berdua je
Acara dimulakan dengan doa
Fikri, Nana dan Fakhrul yang ohsem!
Inteam bersiap siap sebelum persembahan
Inteam sedang membuat persembahan
Terperangkap dalam lautan fan Heliza & Hazwani... haha...

Begitulah serba sedikit pengalaman masuk ke dewan untuk tengok live Gema Gegar Vaganza 2. Kalau tengok kat TV nampak wow... bila tengok live lagi nampak woww... barulah kita tau setiap kali commercial break apa yang diorang buat dalam dewan tu... Untuk episod kali ni takde rezeki untuk Farah Asyikin dan beliau tersingkir

Selesai rancangan... maka bertebaranlah semua orang untuk berswafoto dengan beberapa orang peserta, juri dan juga pengacara. Kita yang penyabar ni... keluar dewan dan tunggu di luar. Beberapa minit kemudian seorang demi seorang dari peserta keluar dari dewan untuk bertemu dengan peminat-peminat dan juga para penyokong

Adam kena ambil gambar Abg Farihin dan peminatnya
Terima kasih Hazamin!
Terima kasih Rahim!
Terima kasih Syah aka Ustaz Musa!

Semoga sahabat-sahabat dalam Inteam terus sukses dalam bidang dan lapangan yang diceburi dan moga sentiasa di dalam rahmat dan lindungan Allah swt... Aminn...




Monday, April 30, 2018

Pengalaman Pertandingan Kalam Jamaie - KAMIL Peringkat Zon Langat 2018



Tahun ni temankan anak lagi untuk program KAMIL (Kemahiran Amal Islami). Selama 2 tahun sebelum ni si abang masuk pertandingan syarahan dan pidato... sekarang dia kat asrama.. dah Form 1. Tahun ni giliran kakak masuk KAMIL untuk pertandingan Kalam Jamaie ataupun coral speaking

Baca : KAMIL Peringkat Zon Langat 2016

Baca : KAMIL Peringkat Daerah Hulu Langat 2016

Baca : KAMIL Peringkat Zon Langat 2017 (eh... tak buat entry...)

Cantik set up ni...

Sekali lagi SRA Taman Tun Perak Cheras jadi tuan rumah... tak jauh dari rumah.. memang best... hehe... Beberapa minggu sebelum pertandingan... diorang dah berlatih weekdays dan weekend... terima kasih buat guru-guru pembimbing yang bekerja keras sepanjang tempoh latihan

Hari pertandingan dah tiba... 7 April 2018 di SRA Taman Tun Perak Cheras... Tak letak harapan tinggi kat diorang... yelah lagipun baru 1st time masuk acara Kalam Jamaie... tapi nampak ada potensi diorang ni.. Insya Allah

Para peserta bersiap untuk masuk ke dewan pertandingan
Persembahan dari SRI Al Rahman

Selesai semua persembahan.. nampak pasukan dari tuan rumah sangat terampil, paduan suara, gerakan fizikal yang sekata, susun atur peserta yang tersusun dan macam-macam lagi. Memang setuju sangat kalau pasukan tuan rumah ni berjaya... hehe

Pada waktu tengahari keputusan diumumkan... tahniah kepada anak-anak yang berjaya.. yang tidak berjaya jangan sedih, buat lebih baik lagi pada masa. Pasukan yang berjaya akan mewakili Zon Langat ke peringkat Daerah Hulu Langat tahun 2018

Semoga keyakinan dan kesungguhan yang ada dalam diri anak-anak ini berjaya dipupuk dan berterusan... insya Allah...



Friday, March 30, 2018

Meal Shakes - Makanan Lazat Di Mana-Mana Sahaja



Minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja *



Keistimewaan Shaklee

Sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.

Kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan

#11001 | 544 gram | 16 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk minuman yang berkrim, rendah lemak dan berkhasiat, campurkan 1/4 cawan (34g) serbuk dengan 1 cawan (237ml) air sejuk atau susu rendah lemak.

Untuk minuman yang lebih pekat dan berbuih, campur 1/3 cawan (45g) serbuk dengan 1 cawan (237ml) susu penuh dan beberapa ketul kiub ais di dalam pengisar.

Kandungan nutrisi dalam Meal Shakes Shaklee


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit


Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Saturday, March 17, 2018

Pengalaman Uji Bakat Suara Upin & Ipin



Dapat lah jugak merasa temankan anak-anak untuk pergi ujibakat suara Upin & Ipin. Selama ni tengok kat TV je Upin & Ipin... lepas tu budak-budak ni bukak youtube tengok siapa pemilik suara kartun yang terkenal ni... hehe.. Sebagai ibu bapa... kita lebih tahu dan kenal tahap mana kemampuan anak kita dalam apa jua perkara... tapi yang penting pengalaman tu mahal.. betul tak?!

Nampak iklan kat FB berkenaan ujibakat suara ni... macam best je... kena try ni... why not? Tapi syaratnya ialah umur 7 hingga 9 tahun sahaja... nampaknya Hannah sorang je yang boleh. Tarikh ujibakat 25 Februari 2018... tapi skrip untuk peserta berlatih release di FB pada 24 Februari 2018 lebih kurang 10 malam... bagus jugak macam ni... takdelah semua peserta beriya praktis

Gigih jugak awal pagi gerak dari Cheras ke Shah Alam... jauh perjalanan luas pengalaman katanya.... hehe... Sampai di pejabat Les Copaque, kami terus breakfast di kedai berhampiran... Eksaited ler budak-budak nampak bangunan Upin & Ipin depan mata

Bergambar kenangan di hadapan bangunan Les Copaque Production Sdn Bhd

Lepas breakfast pergi ke tempat pendaftaran... antara yang terawal jugak sampai sebab dapat no 14 dan 15. Nak cuba daftarkan kakak jugak walaupun terlebih umur... dengan alasan kakak lahir bulan Disember... namun apakan daya... misi tak berjaya... macam sedih je kakak tapi dia ok...

Hannah konpem lepas sebab umurnya 8 tahun... Hasya pulak umur 6 tahun... cuba daftarkan dia tapi tak boleh... kakak bahagian pendaftaran cakap budak-budak kena pandai baca... dia tanya Hasya... adik pandai baca??? Terus Hasya angguk kepala dengan sebanyak-banyaknya... haha... Akhirnya berjaya daftarkan Hasya...

Hannah dan Hasya bersiap sedia untuk diujibakat
Ramai orang kat ruang menunggu... peserta yang dah nak sampai nombor gilirannya akan duduk di tempat yang disediakan... Kat dinding pun ada tampal skrip ayat...kalau ada orang yang masih nak berlatih. Boleh nampak lah ada parent yang terlalu bersungguh-sungguh latih anak mereka untuk berjaya ujibakat ni dan ada yang biasa-biasa je... dapat Alhamdulillah... tak dapat its ok dan move on... hehe...




Sambil menunggu sempat jugak borak dengan sorang brader yang dah kerja dengan Les Copaque selama 12 tahun... Ujibakat suara sebelum ni dia kata 3-4 tahun yang lepas... masa tu tak buat had umur... dari pagi sampai malam baru habis ujibakat. Tahun ni buat had umur... barulah tak ramai sangat orang.... dalam pukul 3 petang boleh habis dia kata..

Hanya 2 orang je boleh masuk ke dalam untuk tengok anak ujibakat sebab ruang agak kecil. Gilir-gilir masuk tengok Hannah dan Hasya beraksi. Hmmm.... keras dan kaku pulak diorang bila kena suruh buat suara watak-watak... Adoyaiii... takpelah bukan rezeki korang kat sini anak-anak... Selesai ujibakat suara diorang cakap peserta yang berjaya akan dihubungi melalui telefon... hehe




Terus bergerak ke sekolah si abang di Cheras sebab ada mesyuarat Agong PIBG... Dalam kereta tak sudah sudah diorang ni tak puas hati... ingatkan tak puas hati sebab apa, rupa-rupanya ada budak perempuan Cina yang dah besar... mungkin umur 12 atau 13 tahun... datang ujibakat untuk buat suara Mei Mei... cuba untuk justifikasikan konsep "general rule" dan "exception"... ialah mungkin tak ramai boleh buat suara Mei Mei... dan maybe jugak diorang ni jemputan khas... tetapi tetap tak berjaya untuk yakinkan diorang... haha... budak-budak kan?

Oh ye... kepada yang berjaya pada ujibakat suara ni tahniah ye kami semua ucapkan! Jumpa lagi kita untuk bercerita pengalaman yang lain....




Monday, March 5, 2018

Vita-Lea For Children - Multivitamin Kanak-Kanak Yang Enak



Kesihatan Kanak-Kanak - serlahkan potensi si manja anda

Apapun si manja lakukan, yakinlah bahawa Shaklee menyediakan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh si manja anda untuk membesar



Si manja anda yang sedang membesar memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi untuk kesihatan dan tumbesaran optimum mereka tetapi kebanyakan kanak-kanak sangat memilih makanan. Usah risau, Vita-lea for Children dicipta khas dengan mikronutrien berspektrum luas untuk memenuhi keperluan nutrisi si manja anda *

Keistimewaan Shaklee

Vita-Lea for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif

Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat

Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semulajadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi

Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja

MAL13115143NC
#11005 | 60 tablet | 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk kanak-kanak 4 hingga 12 tahun. Ambil 2 tablet sekali sehari selepas makan

Kandungan nutrisi dalam Vita-Lea For Children

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen.

KKLIU 0589/2017

Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Monday, February 26, 2018

OsteMatrix - Hargai Tulang Anda Dengan Nutrien Pembina Tulang



Kesihatan Tulang

Tulang yang kuat untuk tubuh yang kuat. Bina dan pastikan tulang anda kuat dengan nutrien pembina tulang untuk memastikan ia kekal sihat sepanjang masa

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh anda, kerana itulah amat penting untuk anda memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh anda membina tulang baharu dengan pantas, tetapi apabila umur anda meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina. Hakikat inilah menjadikannya penting untuk anda membekalkan tulang anda dengan nutrien pembina tulang yang berkualiti *


Anda memerlukan lebih daripada kalsium untuk tulang yang kuat

Kalsium : bahan asas untuk membina tulang
Magnesium : membantu menghantar kalsium kepada tulang
Boron : Membantu metabolisme tulang
Vitamin D : Merangsang penyerapan kalsium
Kuprum, Zink dan Mangan : Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang


Keistimewaan Shaklee

Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan



Pengambilan hanya 2 kaplet OsteMatrix menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12 jam. Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat

MAL07081510XC
#10128 | 120 kaplet | 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja. Ambil 4 kaplet sekali sehari selepas makan


Kandungan nutrisi dalam OsteMatrix

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen

KKLIU 0604/2017

Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Tuesday, February 13, 2018

Pengalaman Anak Masuk Asrama Sekolah Menengah - SMISTA Cheras



Begitulah sekarang... nak masuk beberapa sekolah asrama terpilih kena interview dulu... Setahun sebelum ni nampak status kawan-kawan yang ada anak masuk Form 1... bawa anak mereka interview ke sana sini untuk masuk sekolah asrama... So minda dah prepare nak hadapi perkara begini... hehe....

Pengalaman yang nak diceritakan ni ialah temankan anak interview di SMISTA Cheras sampai daftar masuk asrama... Walaupun lebih 2 bulan berlalu... tapi masih segar dalam ingatan... eceh... Lokasi sekolah ni di belakang Masjid Saidina Usman bin Affan, Bandar Tun Razak. SMISTA ni maksudnya Sekolah Menengah Integrasi Sains Tahfiz Al-Quran. SMISTA ni adalah milik MAIWP (Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan) mula beroperasi pada tahun 2011 dan sejak 2014 telah diletakkan di bawah KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia)



Tahun lepas result UPSR keluar pada minggu ke-3 bulan November, masa ni permohonan kemasukan secara online di maiwp.gov.my dah dibuka untuk seminggu. Apa yang best kat sini ialah prosesnya pantas... hanya mengambil masa beberapa hari selepas permohonan ditutup pada 28/11/2017, senarai layak temuduga dapat tahu pada 1/12/2017, hari temuduga pada 3/12/2017, dapat tahu layak masuk pada 18/12/2017... dan kemudiannya dah boleh ambil surat tawaran masuk sekolah di pejabat...


Sumber : MAIWP

Syarat Permohonan Masuk

1. Keutamaan kepada anak-anak Wilayah Persekutuan dan 10% dibuka kepada anak-anak kelahiran negeri lain

2. Keputusan UPSR/UPSRA/PSRA yang cemerlang. Kelonggaran syarat untuk anak asnaf

3. Ada basic tilawah dan hafazan

4. Aktif dalam ko-kurikulum

Tambahan : Pastikan anak-anak yang berminat belajar di sini bukannya atas kehendak parents... sebab anak-anak yang akan menghafaz al-Quran

Baca : KAMIL Peringkat Zon Langat 2016

Baca : KAMIL Peringkat Daerah Hulu Langat 2016


Antara tips yang kita kena sedia masa ni ialah nak mencari orang yang akan sahkan dokumen dan sijil... Sebaik-baiknya guru besar sekolah atau guru penolong kanan... Bila tak kena masanya, mungkin diorang akan pergi bercuti dengan keluarga masing-masing... Alternatif lain ialah kena sahkan dokumen dengan Ketua Kampung atau Nazir Masjid

Selesai semua urusan pendaftaran online... Alhamdulillah pada 1/12/2017 dapat tahu yang Adam layak dipanggil untuk temuduga. Daripada 1000+ yang memohon hanya 500 orang dipanggil temuduga... dan 90 orang sahaja akan diterima masuk ke SMISTA Cheras

Interview ditetapkan pada hari Ahad 3/12/2017 iaitu sehari sebelum interview di MRSM Ulul Albab, Sg Besar. Selain sekolah SAM10 (disebut SAMTEN iaitu Sekolah Agama Menengah Batu 10 Cheras) memang mohon masuk ke 2 sekolah ni je... tak larat nak pening mohon banyak sekolah... hehe... Lagipun SBP (Sekolah Berasrama Penuh) memang tak layak mohon sebab Adam sekolah rendah jenis persendirian dan bukan bawah Kementerian

Adam diletakkan dalam sesi interview pertama iaitu pukul 8.00 pagi... dan sebahagian pelajar lain pula ialah pada sesi interview kedua iaitu pukul 11.00 pagi. Awal pagi dah bertolak dari rumah... tak jauh pun cuma 20 minit perjalanan je... hehe... Lepas parking di masjid terus hantar Adam untuk beratur tunggu giliran interview. Sambil tu beli sikit sarapan yang dijual oleh penjaja di sekolah untuk alas perut kami semua

Tips Temuduga

1. Sediakan semua sijil original yang berkaitan. Susun elok-elok dalam fail. Bawa al-Quran. Pastikan anak pakai baju dengan kemas

2. Datang awal supaya anak boleh menjalani temuduga dengan tenang

3. Ujian menulis perkataan Bahasa Melayu ke Jawi

4. Ujian hafazan. Anak akan diberikan 1 muka surat ayat al-Quran untuk dihafal dalam tempoh 30 minit. Sebaik-baiknya hafal dalam 7-8 ayat

5. Panel penemuduga akan bertanya soalah berkaitan tajwid... sekiranya pandai mengaji dengan tajwid yang betul, dan bacaan yang merdu adalah satu bonus

6. Sesi interview yang santai, minta izin duduk, tunjuk kesungguhan untuk belajar di SMISTA

7. Doa dan tawakal

Sementara tunggu Adam selesai interview kami semua iktikaf di masjid... dan begitu juga dengan ibu bapa dan ahli keluarga yang lain. Lebih kurang pukul 10.30 pagi, selesai sudah Adam punya proses interview dan kami terus pulang ke rumah sebelum bersiap-siap untuk ke Tg Karang pulak

Baca : Pengalaman Bercuti Di Tg Karang, Selangor

Sejurus selepas selesai interview

Antara nama-nama besar yang datang interview masa ni ialah Juara Qari Junior 2017, adik Mohd Haikal Firdaus dan juga Naib Juara Qari Junior 2016, adik Sofea Humairah

Adik Haikal Firdaus
Adik Sofea Humairah

2 minggu berlalu dan keputusan kemasukan ke SMISTA pun telah diumumkan.. Alhamdulillah Adam  termasuk di kalangan 90 orang yang berjaya masuk ke SMISTA. Keesokan harinya kami ke sekolah untuk ambil surat tawaran masuk sekolah di pejabat. Pelajar baru dikehendaki daftar masuk ke sekolah dan asrama pada 31/12/2017.

Adam ambil surat tawaran masuk sekolah

Tak sampai 2 minggu masa yang ada... masa ni lah macam-macam persiapan dibuat khususnya mencari dan membeli keperluan dan kelengkapan masuk asrama. Dari segi mental.. Insya Allah... Adam dah ready sebab dari kecil lagi anak-anak dah dibiasakan dengan hidup berdikari dan belajar buat kerja-kerja dalam rumah sedikit demi sedikit... Kami pun pernah hantar anak-anak ke program yang bermalam walaupun diorang masih kecil

Baca : Program Summer Camp Super Muslim III

Baca : Program Kem Funzania

Baca : Program Cuti Sekolah Di Sawah Padi Dan Ladang Kelapa Sawit


31/12/2017 pun tiba... awal bagi dah bertolak ke SMISTA Cheras. Lepas parking di masjid kami ke pondok waqaf berhampiran untuk "berkelah" dan bersarapan di situ



Selepas sarapan, kami ke kantin sekolah untuk sesi pendaftaran... Selesai pendaftaran kami ke dataran sekolah untuk sesi bertemu dengan pengetua dan barisan pentadbir sekolah

Semangat menunggu giliran untuk pendaftaran... masa ni belum ramai orang
Terserempak dengan Dato Mufti Wilayah dalam lif asrama...
anak beliau juga di SMISTA Cheras... Masya Allah

Lebih kurang jam 11.00 pagi barulah kami ke asrama untuk check in. Asrama SMISTA berkongsi dengan pelajar SMA (Sekolah Menengah Agama) MAIWP iaitu di bangunan MAIWP, Bandar Sri Permaisuri Cheras. Di asrama lelaki Baitul Mujahidin, pelajar SMISTA di Tingkat 7, 8 dan 9 manakala Tingkat 6 sampai bawah ialah untuk pelajar SMA. Adam dapat bilik di Tantawi 7 Tingkat 9 atas sekali... hehe

Setiap hari pelajar SMISTA akan ke sekolah menaiki bas yang disediakan pada awal pagi dan akan pulang semula ke asrama selepas habis kelas lebih kurang jam 4.00 petang

Di depan pintu masuk asrama
View dari bilik Adam di Tingkat 9... boleh nampak ERL dan LRT

Locker yang dah dikemaskan
Cadar, sarung bantal kaler merah... selimut kaler purple... rare!

Syukurlah nak... kat asrama pun ada mesin basuh

Lepas kemas locker, susun barang, pasang cadar dan sarung bantal... kami semua makan tengahari di luar... budak baru asrama request makan KFC... ok layan jer lah... hehe

Menikmati KFC... yummeh..

Lepas makan balik rumah sekejap... dan lepas Asar kembali ke asrama untuk hantar Adam. Difahamkan program orientasi di SMISTA Cheras adalah selama 2 minggu... lepas habis orientasi baru boleh balik rumah. Di SMISTA Cheras... pelajar Form 1 dan Form 2 boleh balik ke rumah dengan kerap. Tapi bermula Form 3 mereka dah jarang balik dan kena fokus pada pelajaran dengan pelbagai aktiviti yang disediakan

Begitulah serba sedikit pengalaman anak masuk asrama Form 1... jakun sikit... bagi can lah ye.... haha... Insya Allah... masa anak-anak yang lain masuk Form 1 dah kurang jakunnya...

Oh ye... bagi yang berminat untuk daftarkan anak ke SMISTA Cheras... diharap pengalaman dan tips ini sedikit sebanyak membantu dan jangan lupa untuk like dan follow FB Sekolah Menengah Integrasi Sains Tahfiz Al-Quran MAIWP



Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...